2010. december 17., péntek

Szilveszteri disznóvágás a Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben





Szilveszterkor egész napos filmforgatás a Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben. Téma a tradicionális disznóvágás bemutatása. Ez egy Finn -Magyar koprodukcióban készülő gasztro-reality sorozat egyik epizódját adja. A film készítőinek azért esett ránk a választása, mert nálunk az étterem minden porcikájában hűen tükröződik a magyar hagyomány oly módon, hogy ez nem csap át giccses magyarkodásba, és nem keverednek a stílusjegyek a nemzetközi trendekkel. Azért is vállaltuk ezt a forgatást ebben a kicsit szokatlan időpontban,mert elkötelezett hívei vagyunk a paraszti világ bemutatásának, a tradiciók fenntartásának. Feladatunk bemutatni a hagyományos falusi disznóvágást, annak néprajza mentén. Szalmán perzseljük meg az állatot, úgy ahogy azt eleink tették, sütjük a hagymás vért, majd később, a hurkatöltésnél nem rizzsel, hanem hajdinával, más néven pohánkával töltjük azt . A rizs csak később vált elterjedté a hurkában, de mi mindíg a hagyományos hajdinát használjuk. A nap folyamán betér hozzánk a helyi hegyenjáró néptánc csoport is, ők regös énekekkel , kántálással adnak hangulatot a kolbásztöltéshez. A munkálatokban aktívan részt vesz , a sorozat "főhőse" egy Finn szakács is,aki nem mellesleg a finnországi télapó hivatalos szakácsa. Vele együtt folyik a feldolgozása az állatnak, és a hurka -kolbász , pecsenye kisütése az udvari kemencében. Sőt segít a házi kenyér elkészítésében,annak kisütésében is . Ehhez is a kemencét használjuk. A megtöltött hurka kolbászból aztán majd a következő epizódban is készít ételeket a Hooligans együttes tagjainak.
Ez a filmsorozat először a Finn Suomi Tv ben, majd itthon kerül sugárzásra. Reméljük tevékenységünkkel hozzájárulunk a tradiciók , népszokások fenntartásához, annak népszerüsítéséhez.
Disznóvágó programok az étteremben>>>

Nincsenek megjegyzések: